Висящи палатки-хит сред любителите на къмпинга

Висящи палатки-хит сред любителите на къмпинга

СПОДЕЛИ

По време на пандемията от COVID-19 някои белгийци експериментират с по-нестандартна форма на излет сред природата.

Висящите палатки, които се закачат за клоните на дърветата, стават все по-популярни сред любителите на къмпинга, пише “Ройтерс”, цитирана от profit.bg.

Идеята е на холандския художник Дре Вапенаар, който счита висящите палатки по-скоро за арт инсталация.

Според него те приличат повече на скулптури, отколкото на комерсиален туристически продукт.

“Палатките са изцяло резервирани всяко лято, но тази година се напълниха доста по-рано от очакваното. Дори да имахме повече палатки, те пак щяха да са пълни във всички дни от юли и август”, казва Катрин Хубей, която ръководи туристическия отдел в град Борглон, в североизточната част на Белгия.

Край него е разположена горичка, в която от 2011 г. са инсталирани четири от палатките на Вапенаар.

“Правителството посъветва хората да летуват тук в страната, вместо да пътуват в чужбина. Вероятно на това се дължи и по-силното търсене това лято”, казва още Хубей.

Палатките се предлагат на цена от 70 евро на нощувка и побират двама души. В цената е включен и достъп до баня, тоалетна и барбекю.

Висящите палатки са измислени през 90-те години и първоначално са се използвали от екоактивисти, които искали да спрат изсичането на горите.

“Палатките ми са твърде скъпи за изработка, което не позволява да бъдат произвеждани в големи мащаби за търговски цели.

Щях да ги направя по различен начин, ако целта ми беше да продавам големи количества. Аз не съм добър продуктов дизайнер, аз съм художник”, коментира пред Ройтерс самият Дре Вапенаар.

Той е инсталирал още четири палатки край град Борнем, близо до Антверпен. една в музей за скулптури в САЩ, една в малък френски хотел и други три в къмпинг в Холандия. 

avatar