Великобритания ще забрани новите бензинови и дизелови коли от 2030 г.

Великобритания ще забрани новите бензинови и дизелови коли от 2030 г.

СПОДЕЛИ
Air pollution from vehicle exhaust pipe on road

Битанският премиер Борис Джонсън ще обяви следващата седмица забрана за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 година. Това е с пет години по-рано спрямо предишните планове. Това пише в.“Файненшъл таймс“, цитиран от БТА.

Първоначално Великобритания планираше да забрани продажбите на нови бензинови и дизелови коли от 2040 година като част от усилията за намаляване на парниковите газове, а през февруари Джонсън определи нов срок – 2035 година.

Позовавайки се на неназовани източници от сектора и правителството, „Файненшъл таймс“ пише, че Джонсън сега възнамерява да определи още по-ранна дата – 2030 година. Това щяло да стане  в реч за екополитиката на страната, която ще произнесе следващата седмица.

Би Би Си съобщи също за такъв план по-рано днес. Говорител на „Даунинг стрийт“ отказа коментар.

„Файненшъл таймс“ посочва, че новият график няма да засегне някои хибридни автомобили и ще могат да се продават до 2035 година. Според данни от сектора петролните и дизеловите автомобили представляват 73,6% от новопродадените коли тази година, а едва 5,5 на сто от продажбите са на електромобили, които обикновено са по-скъпи. Останалата част от продажбите се пада на хибридните автомобили.

avatar