Великобритания се отвори за 59 страни, но не и за България

Великобритания се отвори за 59 страни, но не и за България

СПОДЕЛИ

Британското правителство разпространи дългоочаквания пълен списък с държавите, за които от 10 юли отпада карантината за влизане в Англия. България не е в тази така наречена „зелена зона“, а българският посланик в Лондон Марин Райков смята, че отсъствието на България от този списък е аномалия, предава БНР.

В „зелената зона“ фигурират, както се очакваше, Испания, Италия, Франция и Германия, но също и балкански държави като Сърбия, Хърватия и Гърция, както и Турция. Общо 59 държави. От списъка на т.нар. „зелена зона“ отсъстват и страни членки на ЕС като Румъния, Португалия и Швеция, а също Русия и САЩ.  

Списъкът определено навежда на размисли за критериите. Пред БНР посланик Марин Райков  заяви, че е изключително озадачен от този списък и е отправил в писмена форма молба до британските власти да споделят критериите, на основата на които е изготвен списъка от страни и защо България не е в него. Според него това е аномалия. 

В същото време обаче трябва да се отбележи, че България остави от седмици карантина само за Великобритания, Швеция и Португалия. И в момента страната ни предвижда за всеки, който идва от Великобритания задължителна 14-дневна карантина.

Сред страните, които са на другия полюс в новия британски спикък – в „червената зона“, са Китай, Съединените щати, Швеция и Португалия.

България поиска обяснения от правителството на Великобритания заради карантината за български граждани, съобщиха от МВнР.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посолството ни в Лондон е отправило нота до британското правителство с искане за обяснение защо страната ни е изключена от списъка с държави, за които отпада карантината при пристигане в Обединеното кралство от 10 юли.

Министър Захариева е разговаряла и със заместник-министъра на външните работи с ресор Европа и Америка Уенди Мортън, от която е поискала също мотиви за това решение.

С нотата посолството ни в Лондон търси разяснение за критериите, върху които се основава решението на Великобритания, тъй като други държави, включени в списъка, имат по-голяма заболеваемост от България. Посолството подчертава, че нашата държава е сред тези с най-ниски нива на разпространение на вируса.

„Навременните и ефективни мерки срещу разпространението на вируса в България доведоха до само 2 281 активни случая“, подчертават от посолството. Черноморското крайбрежие е на практика зона свободна от COVID-19, която вече е привлякла хиляди туристи от над 35 държави това лято, пише също в нотата.

avatar