Великобритания с първата голяма търговска сделка след BREXIT

Великобритания с първата голяма търговска сделка след BREXIT

СПОДЕЛИ

Великобритания и Япония постигнаха споразумение за свободна търговия – първата голяма търговска сделка за Обединеното кралство след излизането на страната от Европейския съюз. Това се казва в изявление, публикувано днес от британския Отдел за външна търговия.

„Споразумението ще увеличи оборота с Япония с около 15,2 млрд. британски лири (около 20 милиарда щатски долара)“, се казва в комюникето. По този начин ще бъдат отменени митата за 99% от британския износ за страната на изгряващото слънце.

Принципна договореност за сключването на сделката е постигната днес, по време на видеовръзка между британския министър на външната търговия Елизабет Тръс и японския външен министър Тошимицу Мотеги.

„Това е исторически момент за Великобритания и Япония, тъй като това е първата ни голяма търговска сделка след BREXIT. Споразумението, което сключихме за рекордно кратко време и при трудни обстоятелства, далеч надхвърля съществуващото споразумение с ЕС, тъй като предоставя на британския бизнес нови предимства в онези отрасли, в които сме силни – промишлеността, производството на храни и напитки, високотехнологичния сектор“, цитира ТАСС изявление на Тръс.

Преговорите между Токио и Лондон започнаха на 9 юни. През август Мотеги бе на официално посещение в Лондон, по време на което се срещна с Тръс. Както беше подчертано по-рано от британското Министерство на външната търговия, основата на споразумението трябва да бъде съществуващото такова от 2018 г. между Япония и Европейския съюз. В същото време страните заявиха решимостта си да подобрят документа, гарантирайки допълнителни взаимни ползи в определени области, например – електронната търговия.

Според Лондон обемът на търговия между двете страни през 2019 г. възлиза на 31,6 милиарда британски лири (41 милиарда долара).

avatar