Ако сте решили тази година да заложите на здравословното , би било добре да използвате естествена боя за оцветяването на яйцата.Много плодове и зеленчуци могат да бъдат използвани, за да се създадат напълно естествени бои.
Добре е яйцата да са бели или по-светли.Цветът на черупката е свързан най-вече с това каква порода е кокошката. Като цяло – макар и не винаги – белите кокошки носят бели яйца, а кафявите и черните – кафяви яйца.
В някои случаи може да се забележи, че кафявите яйца са по-големи от белите.
За да се боядисат по-добре яйцата, измийте ги преди варене с гъба и препарат за чинии, и ги изплакнете добре.
Вижте варианти за приготвяне на естествени бои в домашни условия, с които да дадете живот и красота на вашите великденски яйца.
• Син – консервирани боровинки, варени листа от червено зеле, тъмночервен сок от грозде. ¾ от глава варено червено зеле ще придадат прекрасен син цвят;
• Кафяво или бежаво – силно или разтворимо кафе, черни орехови черупки (варени), черен чай;
• Златно кафяво – семена от копър;
• Оранжево-кафяво – чили на прах;
• Златно – куркума;
• Зелен – листа от спанак (варени), течен хлорофил. Микс от листа от спанак, консервирани боровинки и сока им, както и няколко супени лъжици куркума придават на яйцата страхотен зелен цвят;
• Зелено-жълт – обелки от жълти ябълки (варени);
• Сив – морав или червен сок от грозде, сок от цвекло. Замразените череши и боровинки заедно със сока дават хубав сив цвят;
• Лавандула – малко количество морав сок от грозде, цветове теменужка плюс 2 супени лъжици лимонов сок;
• Оранжев – обелки от лук (варени), моркови, червен пипер;
• Розов – цвекло, червени боровинки, замразени малини, червен сок от грозде, сок от мариновано цвекло;
• Червен – сок от нар, консервирани череши със сока, малини, червени боровинки, голямо количество обелки от червен лук (варени). 3 консерви цвекло в сок от червени боровинки ще свършат добра работа;
• Виолетов – цветове теменужка, чай хибискус, червено вино, малко количество обелки от червен лук (варени);
• Жълт – обелки от лимон и портокал (варени), листа от морков (варени), чай лайка, семена целина (варени), зелен чай, стрита куркума (сварена) (3 супени лъжици) или шафран.
Ето три рецепти за цветовете червено, жълто и синьо.
Червен: 2 чаши настъргано цвекло, 1 супена лъжица бял оцет, 2 чаши вода, като заместител може да използвате нарязани пресни или замразени червени боровинки.
Жълт: 3 шепи жълти/кафяви обелки от лук, 1 супена лъжица бял оцет, 3 чаши вода, като заместител може да използвате силен чай от лайка или 2-3 супени лъжици смляна куркума.
Син: ½ килограм смачкани замразени боровинки, 1 супена лъжица бял оцет, 2 чаши вода, като заместител може да се използва листа от червено зеле, нарязани на едро (за цвят лавандула).
Консервираните продукти дават по-блед цвят на боядисаните яйца, а варенето на боята с оцет гарантира по-наситени цветове.