Вдигат заплатите на лекари и медсестри с 200 лева

Вдигат заплатите на лекари и медсестри с 200 лева

СПОДЕЛИ

От догодина основните заплати в здравния сектор ще се повишат с до 200 лева. Това предвижда Колективният трудов договор, който беше подписан днес от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и от национално представени работодателски и синдикални организации.
Документът предвижда минималната заплата за медицинските сестри в Спешната помощ, психиатричните болници, училищата и детските градини и останалите второстепенни разпоредители с бюджетни средства към здравното министерство да стане 900 лева, а в болниците минималното възнаграждение трябва да достигне до 950 лева.

Заплащането на лекарите със специалност не трябва да пада под 1100 лева, а за началниците на клиники минимумът е 1500 лева,съобщи БНР.
От синдикатите нарекоха новия колективен трудов договор „стъпка в правилната посока“, но подчертаха, че размерът на възнагражденията в здравеопазването не отговаря на квалификацията и нивото на българските лекари.Здравният министър изрази увереност, че подписаният днес документ ще стимулира работещите в здравеопазването и ще послужи като добра база за развитие в следващите години, като се отчита трудът на хората в здравния сектор.Коментари

avatar
  Subscribe  
Notify of