Възстановиха тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро

Възстановиха тръбопровода за отпадни води във Варненското езеро

СПОДЕЛИ

Тръбопроводът във Варненското езеро е положен на 25-30 метра западно от мястото, където трябва да бъде изкопана траншеята. Вече е възстановена експлоатационната дейност на съоръжението и отпадните води се изтласкват до пречиствателната станция за отпадни води „Варна“, съобщи зам.-кметът Христо Иванов.

След приключване на удълбочаването на фарватера от и за сметка на ДП “Пристанищна инфраструктура”, започва прокопаване на траншеята, която следва да осигури проектната дълбочина на тръбопровода под морското равнище, след което той ще бъде положен в самата траншея. 

Съоръжението бе изградено от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и въведено в експлоатация през 2011 г. Предназначението му е да прехвърля отпадъчните води от кварталите „Аспарухово“ и „Галата“ през Варненското езеро в канализационната система и ПСОВ-Варна. 

Припомняме ,че през май огромно количество мъртва риба покри южния бряг на Варненското езеро. Пробите от водата показаха ниски нива на кислород и високо съдържание на амониев азот, който е токсичен за рибата.

Виновният за замърсяването все още не е открит, а заключението на експертите е, че авариралият тръбопровод не е причинил измирането на рибата.

В средата на юни Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за замърсяването на Варненското езеро с отпадни води . То се води за извършени четири престъпления с участието на длъжностни лица на различни нива – за документно престъпление с цел присвояване на средства от фондовете на ЕС, за престъпление по служба, за безстопанственост, от която са последвали значителни щети  и за екологично престъпление.

avatar