Възстановиха созополската роза на ветровете

Възстановиха созополската роза на ветровете

СПОДЕЛИ
Възстановената „роза на ветровете“ ще бъде публикувана на гърба на съвременната карта-дипляна на Созопол`2018.

Ветровете на Созопол със старите им имена са изобразени върху новата туристическа карта на Община Созопол за сезон 2018 г.Графичната възстановка е направена върху основата на централната „роза на ветровете на Черно море“, изобразена през 1559 г. в картата на португалския кралски картограф Диого Хомем, която днес се съхранява във Френската национална библиотека в Париж.
Възстановяването на имената е осъществено въз основа на публикуван изследователски материал със сведения за местните ветрове.

Созопол посреща лятото с нова туристическа карта

Сред издирените четиринайсет имена на местни ветрове, които учени от БАН са записали от стари созополски моряци и рибари, виждаме думи от латински, италиански (венециански и генуезки), левантински (източносредиземноморски) и гръцки произход. Северният вятър е назоваван Драмудана или Воряс, вятърът от северно-североизточна посока е Грео-Драмудана, от североизток – Греос, от източно-североизточна посока – Грео-Леванди. Източният вятър е наричан Леванди, вятърът от източно-югоизточна посока – Сереко-Леванди, югоизточният – Сереко, юг-югоизточният – Острия. Южният вятър наричат Лодоз или Нотя, юг-югозападният – Ксостис, югозападният – Харби, а западно-югозападният – Буненти. Вятърът от запад пък носи името Маистро, а северозападният – Маистро-Драмудана. Тези позабравени имена на ветрове все още могат да се чуят от най-старите моряци и рибари из целия бургаски залив. А волните обитатели на Циганския пристан (Ченгене скеля) край Бургас дори поискаха улиците в тяхното рибарско селище да носят имената на ветровете.

Идеята да се свърже созополската „роза на ветровете“ с новата карта на Община Созопол за сезон 2018 г. е на Геопан – Бургас.

Връзката на Созопол със средиземноморския свят ще бъде напомнена на участниците в 17-тата международна конференция по ГИС и картография, която се открива на 18 юни в Созопол, когато всеки от тях ще получи екземпляр от съвременната карта на Созопол с изображение на созополската „роза на ветровете“.

Коментари

avatar