Във Варна произведоха университетско вино

Във Варна произведоха университетско вино

СПОДЕЛИ

Катедра „Растениевъдство“ в Техническия университет във Варна представи първото вино собствено производство от сорт „Димят. Гроздето за виното, което получи много висока оценка от гостите на Трифон Зарезан, е от масив край с. Млада гвардия, стопанисван от изба „Белоградец“. Лозовият масив е наблюдаван и обработван през 2019 година, съгласно експертиза на екипа на катедра „Растениевъдство“ по научно-приложен проект. Първото университетско вино „Димят“ да се превърне в запазена марка на ТУ-Варна и да възроди позабравения ароматен и богат като вкус сорт – това е целта на проекта, подкрепен и от академичното ръководство, съобщават от учебното заведение.

В петия конкурс за най-добро домашно вино на катедра „Растениевъдство“ се състезаваха 39 проби от трите категории – червено, бяло и розе. Оцени ги отново комисия от професионалисти в състав: председател – инж. Григор Григоров – собственик на Винарска изба – Варна, и членове: главният технолог на Винарска изба – Варна, инж. Тихомир Трифонов и главният технолог на винарска изба „Евксиноград” – инж. Нели Тодорова. Всички участници получаха сертификат за участие, а победителите – грамота и предметни награди.

Призьорите тази година са:

В категория червени вина:

Първо място – доц. д-р инж. Пламен Дичев, катедра ККММ

Второ място – доц. д-р инж. Георги Антонов, зам.-декан на МТФ Трето място – инж. Сергей Димитров, отдел „Международни образователни програми“

В категория бели вина:

Първо място – ст. преп. Димитър Дяков, катедра ФВС

Второ място – доц. д-р инж. Борислав Найденов, катедра КТТ Трето място – ст. преп. Иван Иванов, катедра ФВС

В категория розе:

Първо място – гл. ас. д-р Даниела Спасова, катедра МТМ

Второ място – ст. преп. Димитър Дяков, катедра ФВС Трето място – ст. преп. Явор Несторов, катедра ФВС

avatar