Васил Божков е потърсил помощ от Русия за пускането си от ареста

Васил Божков е потърсил помощ от Русия за пускането си от ареста

Русия е застанала зад гърба на Божков и е настояла властите в Абу Даби да го пуснат на свобода

СПОДЕЛИ

Васил Божков е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста в Абу Даби незабавно. Това съобщава БНТ, като се позовава на свои източници от разследването.

От обществената медия уточниха, че в понеделник негово височество шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, който е вицепрезидент и министър-председател на Дубай, се е срещнал с ръководителя на военното разузнаване на Русия Сергей Наришкин. По данни на БНТ Наришкин е имал срещи и с ген.-майор Талал Хамид бел Хул ал Фаласи, който е генерален директор на отдел държавна сигурност. Преди тези срещи руски граждани са посетили Васил Божков и най-вероятно след това Наришкин е повдигнал въпроса за задържането на бизнесмена по време на разговорите си с шейха.

По-късно стана ясно, че мажоритарният акционер във ФК “Левски” и дясна ръка на бизнесмена Васил Божков – Георги Попов стои зад руските опити за освобождаването му от ареста в Абу Даби.

Днес стана ясно, че Божков е обвинен и за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, които не са били регистрирани по установения ред.

С това обвиненията срещу хазартния бос стават общо 11. Според прокуратурата Божков е ръководител на организирана престъпна група, обвинен е в изнасилвания, убийства и изнудвания. В момента хазартния бос се намира в ОАЕ, където е задържан, а властите у нас водят преговори той да бъде върнат обратно в страната.

От прокуратура обясниха, че преговорите между България и ОАЕ продължават.

Изпратена е молба за екстрадицията на бизнесмена в обем от над 200 страници. До края на седмицата прокуратурата ще изпрати материалите към Министерството на правосъдието. То от своя страна незабавно ще ги изпрати на Обединените арабски емирства, където Божков беше задържан, обясни по време на брифинг в четвъртък говорителят на държавното обвинение Сийка Милева.

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
НА МОРЕТО | Откриха оръжие и криминална регистрация в офиса на Васил Божков /СНИМКИ/НА МОРЕТО | Васил Божков освободен от ареста в Абу Даби Recent comment authors
trackback
НА МОРЕТО | Васил Божков освободен от ареста в Абу Даби

[…] Васил Божков е потърсил помощ от Русия за пускането си … […]

trackback
НА МОРЕТО | Откриха оръжие и криминална регистрация в офиса на Васил Божков /СНИМКИ/

[…] Васил Божков освободен от ареста в Абу Даби Васил Божков е потърсил помощ от Русия за пускането си … […]