Валентин Златев привикан на разпит в прокуратурата

Валентин Златев привикан на разпит в прокуратурата

СПОДЕЛИ
Златев оглавяваше българското поделение на „Лукойл“ в продължение на близо 20 години. През пролетта на миналата година договорът му беше прекратен и той стана председател на Контролния съвет. На негово място начело на компанията беше назначен Булат Субаев.

Бившият шеф на “Лукойл” Валентин Златев е получил призовка да се яви на разпит като свидетел на 22 юни. Това каза пред “Сега” неговият пиар Мая Жекова. По-рано в различни сайтове се появи информация, че бизнесменът се издирва от МВР. Жекова обаче категорично отрече това да е вярно.

От пресцентъра на МВР, както и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, не потвърдиха изобщо, че Златев е призован на разпит. Зам.-шефът на специализираната прокуратура Ангел Кънев отказа да отговаря на всякакви въпроси с аргумента, че не му е позволено да прави изявления.

Не е ясно също дали Златев се намира в страната. Жекова предположи, че поводът за призовката е списъкът, който прокуратурата намери на гърба на снимка в жилището на бизнесмена Атанас Бобоков, обвиняем след акцията срещу боклука заедно с бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков.

Преди седмица държавното обвинение разпространи до медиите фотокопие на списък с имена на известни личности у нас срещу които стоят големи суми в левове и долари. Той е бил иззет от дома на Бобоков, който призна, че лично го писал. “Като гледах първата пресконференцията, останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, а се показва една снимка, която е взета от моя дом. Тези имена и тези суми, съм ги взел от една книга, която се казва “Най-богатите българи”. Водил съм си бележки”, обяви самият Атанас Бобоков пред съда по време на гледането на мярката му за неотклонение.

Преди няколко дни бившият вицепремиер Валери Симеонов заяви, че следващият бизнесмен, който може “да очаква удар” след Васил Божков, ще е именно Валентин Златев.В същото време Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) също се активизира, като нахлу със съдействието на полиция и съд в офисите на Българската петролна и газова асоциация и шумно ги запечата.

avatar