В УМБАЛ „Свети Георги“ оперираха успешно бебе с вродена малформация на червата

В УМБАЛ „Свети Георги“ оперираха успешно бебе с вродена малформация на червата

СПОДЕЛИ

В Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ бе извършена успешно операция за премахване на дебелото и малка част от тънкото черво на 5-месечно бебе. Детето е било с вродена малформация, изразяваща се в липсата на инервация, поради наличието на патологичен ген. За случая разказа доц. д-р Евгений Мошеков, участвал в екипа, извършил операцията.

„В следващите 3-4 месеца се очаква тънкото черво да поеме функцията на дебелото. За разлика от възрастните, децата по-добре се адаптират към живот без дебело черво и около 1 година след подобна операция при рентгенова снимка тънкото черво в областта до ануса наподобява дебело черво“, разказа още доц. Мошеков.

Екипът на Клиниката по детска хирургия често работи съвместно със свои колеги от други клинични звена на УМБАЛ „Свети Георги“. Преди 20 дни са били оперирани три деца на възраст под една година, които са имали злокачествени туморни образувания – невробластоми. Те са били пациенти на отделението по онкохематология в Клиниката по педиатрия, като две от тях са преминали и химиотерапия преди операциите си. „При две от бебета тях туморът се е намирал в близост до десния бъбрек, а при третото дете – до левия бъбрек. Операциите са с голяма сложност и риск, затова и не се правят във всяка болница у нас“, обясни доц. Мошеков. /Zdrave.net

avatar