В САЩ съдят редица фармацевтични компании за причинена опиоидна криза на нацията

В САЩ съдят редица фармацевтични компании за причинена опиоидна криза на нацията

СПОДЕЛИ

Американският окръжен съдия Дан Полстър на 3 септември отхвърли усилията на големи производители на лекарства, аптеки и дистрибутори да не признаят твърденията, че са причинили опиоидна криза на нацията, дори когато той настоява за национално споразумение, пише агенция „Ройтерс”.

Американският съдия, който наблюдава около 2000 дела за опиати от различни щати, окръзи и градове, е заявил, че ищците могат да се опитат да докажат, че измамният маркетинг на обезболяващи лекарства е причинил вредно и масово увеличение на доставките, че аптеките и дистрибуторите не са направили достатъчно, за да го спрат.

Решението е изложено от Полстър сред седем разпореждания на общо 80 страници, преди насроченото съдебно следствие на 21 октомври от два окръга на Охайо срещу Purdue Pharma, производителят на OxyContin.

Полстер също отказал да отхвърли исканията за гражданска конспирация срещу производителите на лекарства, аптеки и дистрибутори.

Други обвиняеми по делото са производителите на лекарства Endo International Plc и Johnson & Johnson; аптекарските оператори CVS Health Corp, Rite Aid Corp, Walgreens Boots Alliance Inc и Walmart Inc и дистрибуторите AmerisourceBergen Corp, Cardinal Health Inc и McKesson Corp.

Полстер също така отказал да отхвърли различни искове срещу производителите на генерични лекарства Allergan Plc, Mallinckrodt Plc и Teva Pharmaceutical Industries Ltd.

Опиоидната зависимост е отнела приблизително 400 000 живота в Съединените щати от 1999 до 2017 г., според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Според критиците на индустрията, производителите на опиоиди крият пристрастяването, което се получава в потребителите след продължителната им употреба.

Адвокатите на Rite Aid са отказали коментар. Адвокатите на други основни обвиняеми не са отговорили веднага на искания за коментар.

От J&J са заявили, че ще обжалват решението на съдията в Оклахома от 26 август, според което компанията трябва да плати 572,1 милиона долара на този щат за ролята на компанията в опиоидната епидемия.

Коментари

avatar