В Русия започват да поставят ваксина срещу коронавирус

В Русия започват да поставят ваксина срещу коронавирус

СПОДЕЛИ

Близо 12 000 са починалите от коронавирус в Русия ,746 369 са заразените.

Руската държава ще започне поставянето на ваксина срещу коронавирус още през август .Това съобщи Александър Гинцбург, директорът на държавна лаборатория, разработила ваксина, според която продуктът ѝ ще е регистриран още в началото на месеца, предаде РИА „Новости“.

Според Гинцбург след разрешение от регулатора Госздравнадзор около 14-15 август болниците ще разполагат с ваксини.

Използването на ваксината ще става след специална процедура, при която пациентите, на които се дава, ще бъдат наблюдавани и при каквито и да било странични ефекти Министерството на здравеопазването има право да отмени разрешителното.

Преди дни Министерството на отбраната на Русия се похвали, че е разработило „безопасна“ ваксина против коронавируса след клинични изпитания върху група доброволци, информира ТАСС.

Ведомството поясни, че 18 души са участвали в изследването и са изписани без сериозни странични ефекти, здравословни оплаквания и усложнения.

Доброволците са били изолирани във военната болница „Бурденко“ в Москва на 18 юни, когато е изпитана ваксината. Военното министерство съобщи, че „28 дни след поставяне на ваксината жизнените показатели на доброволците остават в нормите“.

Държавната дума на пленарно заседание в сряда прие на първо четене законопроект, който позволява безплатни превантивни ваксинации в частните медицински заведения,съобщава ТАСС.

Авторите на проекта предлагат да се разреши на частните лечебни заведения, които участват в изпълнението на териториалната програма на задължителното здравно осигуряване (MHI), безплатно да ваксинират гражданите.


Според председателя на Държавната дума Вячеслав Володин проектът е продължение на работата на депутатите, „за подобряване на достъпността и качеството на медицинските грижи за гражданите“.

Иновацията ще доближи обществото до формирането на „култура на превенция на ваксините“, заяви Леонид Огул, заместник-председател на Комисията по държавна дума по здравеопазване. „През последните години се наблюдава повишаване на настроенията срещу ваксинация, поради което в различни страни, включително Русия, отново наблюдаваме огнища на някога победени болести. През 2018 г. СЗО дори беше принудена да включи отказ от ваксинации в списъка на глобалните заплахи за човечеството „, Припомни Огул.

В края на юни в апел към руснаците Владимир Путин заяви, че епидемията COVID-19 отстъпва, но гражданите трябва да бъдат внимателни, докато започне производството на ваксина и да спазват санитарно-превантивни мерки.

Президентът на Русия заяви, че увереността в ефективността и надеждността на коронавирусната ваксина трябва да бъде 100 процента.

Владимир Путин: „Самата ваксина е изключително важна. Но това не е панацея. Заразата ще се преодолее само при спазване на целия набор от санитарно-превантивни мерки. И, разбира се, здравната система има огромна решаваща роля.“

Президентът припомни също, че мерките, предприети в Русия за борба с разпространението на коронавирусната инфекция, помогнаха да се спасят десетки хиляди животи и да се забави пикът на епидемията с един и половина до два месеца.

avatar