В кои български градове въздухът е най-мръсен

В кои български градове въздухът е най-мръсен

СПОДЕЛИ

ЕС осъди България за мръсния въздух.Съдът в Люксембург реши, че страната ни не спазва задълженията си по директивата за качеството на въздуха.
Mежду 2007 г. и 2014 г. постоянно са превишавани както годишните, така дневните допустими норми за концентрации на фини прахови частици. Засега Европа само ни задължава да подобрим качеството на въздуха.Ако отново не се справим, пак ще бъдем съдени. При втора присъда държавата ще трябва да плати санкция.

В кои градове на България въздухът е най-силно замърсен?
Според Световната здравна организация (СЗО), българската столица е европейският град с най-високи нива на фини прахови частици във въздуха. Вследствие на силно замърсения въздух, в София годишно умират между 800 и 900 души. Нивата на замърсяване се покачват особено много през зимата.
Други градове, които  също отчитат особено мръсен въздух, са Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Смолян, Варна, Видин, Кърджали, Плевен и Горна Оряховица. Причината за това вероятно е по-високото потребление на твърдо гориво през зимния сезон, а също и емисиите на автомобилния транспорт. Мъглите също допринасят за влошаването на ситуацията.

Ето къде в страната въздухът е най-мръсен по данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към 30 януари 2017:

avatar