В Германия удължават локдауна и въвеждат задължители медицински маски /ВИДЕО/

В Германия удължават локдауна и въвеждат задължители медицински маски /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Германия удължава локдауна и въвежда още по-строги мерки за ограничаване на контактите,съобщи Дойче Веле.

Правилата за работа на училищата и детските градини не се променят – те остават затворени. Така ще е до 14-и февруари в съответствие с решението, взето от канцлерката Ангела Меркел и премиерите на федералните провинции в контекста на високия брой случаи на новозаразени и починали от коронавируса, както и заради регистрираните мутации.

За магазините и обществения транспорт се въвежда задължителното носене на медицински маски, а по отношение на работата от вкъщи изискването е да бъде застъпена максимално. Работодателите трябва да дадат възможност на своите служители да работят от вкъщи навсякъде, където това е възможно – до 15-и март. Ресторантите и другите заведения за обществено хранене остават затворени, както и театри, музеи, фитнес зали и повечето магазини – ще работят само тези, които предлагат основни продукти.

Предварително обсъжданите по-строги мерки като въвеждане на вечерен час, ограничаване на придвижванията в определен радиус или граничен контрол спрямо съседните държави не бяха възприети. Остават обаче ограниченията за частните контакти – едно домакинство плюс максимум още един човек, а в регионите, в които броят на случаите е висок, биха могли да бъдат разпоредени и ограничения за движението.

Трябва да действаме“, каза канцлерката, изтъквайки отново заплахите, които произтичат от мутациите на коронавируса – тъй като все още има време за предотвратяване на опасността, в противен случай числата биха нараснали рязко. Меркел не скри, че това, което се причинява на хората е тежко – но „става дума за превенция за страната и за гражданите, както и за икономиката и за трудещите се, които биха пострадали много при голям ръст в броя на заразените“.

avatar