В Бургас разкриват два диагностични центрове за пациенти със съмнения за КОВИД-19

В Бургас разкриват два диагностични центрове за пациенти със съмнения за КОВИД-19

СПОДЕЛИ

Бургас от понеделник ще бъдат разкрити два диагностични буферни медицински центрове, които ще диагностицират и насочват за домашно лечение или за хоспитализация пациенти със съмнения за КОВИД-19.Това съобщи кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Двата буферни центъра ще са разположени в ДКЦ „Свети Георги Победеносец“ /бившата военна болница/ и ДКЦ „Ел Масри“ в к-с „Лазур“.

Целта на разкриването на буферните центрове е да се диагностицират пациенти със съмнения за КОВИД-19, като се определя, кои от тях са за домашно лечение и за кои се налага хоспитализация. На място ще се правят и ПСР тестове, а екипите в двете звена ще са в постоянна връзка с четирите болници, където в момента извършват прием на болни с КОВИД-19 – държавната УМБАЛ, УМБАЛ „Дева Мария“, МБАЛ „Бургасмед“ и СБАЛПФЗ. Така ще могат да насочват чрез Бърза помощ пациенти, нуждаещи се от настаняване към лечебните заведения със свободни места. В екипите на двата центъра ще се включат специалисти от доболничната помощ в Бургас.

Целта е да се избегне лутането на пациенти от едно здравно заведение в друго, да се консултират хората с лека симптоматика, така че да се намали наплива към големите болници, да се облекчи работата на Бърза помощ и най-вече да се намали стреса на гражданите.

И двата центъра ще бъдат контролирани и ще работят по спуснат от РЗИ алгоритъм за симптоматика, лечение, необходимост от хоспитализация или от домашно лечение.

Кметът на Бургас ще разговаря с директора на ОД на МВР Калоян Калоянов за разпределението на полицейски патрули около двата центъра за обезпечаване сигурността на медиците и спокойствието на пациентите. 

От следващата седмица леглата на държавната УМБАЛ Бургас ще бъдат увеличени с още 20 със заповед на директора на РЗИ, стана още ясно от срещата.

На нея присъстваха собствениците и управителите на МБАЛ „Лайф Хоспитал“, УМБАЛ „Дева Мария“, УМБАЛ Бургас, МБАЛ „Д-р Маджуров“, СБАЛПФЗ, МБАЛ „Бургасмед“. Всички те изразиха готовност при необходимост да се включат в обслужването на пациенти с КОВИД чрез разширяване на мрежата от здравни заведения, които ги лекуват. Представителите на бургаските болници се договориха още да си сътрудничат при намирането на специалисти за КОВИД отделенията.

avatar