В Бачковския манастир боядисаха 2021 яйца /ВИДЕО/

В Бачковския манастир боядисаха 2021 яйца /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

В Бачковската света обител „Св. Богородица“ доброволки от село Бачково и служители на храма боядисаха 2021 червени яйца.

По думите на една от тях, Даниела Янева, яйцата, чиито брой отговаря на годината, в която сме, са дарение и ще бъдат раздадени на богомолците през трите дни на Великден,съобщава БТА.

И тази година нито едно от яйцата не се спука или счупи при варенето, което според Янева е заради Божията подкрепа. Тайната е и при варенето, което те правят през всичките години – във водата, заедно с боята, се слагат сол и оцет. Първото яйце се слага пред иконата на Божията майка, каза още Янева.

Традицията за боядисването на яйцата е нещо много приятно и радостно за децата, сплотява по някакъв начин семейството, каза за БТА игуменът на Бачковския манастир Величкият епископ Сионий. Той обаче припомни, че на днешния ден, Велики четвъртък, е установено великото и благодатно тайнство на църквата – Светата евхаристия, Светото причастие. На този ден, допълва дядо Сионий, е отслужена първата литургия – Тайната вечеря на Христос, на която той пречисти първо Апостолите, а чрез тях и до наши дни всички се пречистяваме с тялото и кръвта на наши спасител и Господ и влизаме в единение с Него, с цялата църква и имаме залог за вечен живот и за спасение.

Хубавите народни традиции са нещо свято, приятно и радостно, но нека първо търсим същността на тези велики празници, коментира още игуменът. Той добави, че в събота ще бъдат боядисани още 5 000 яйца, които Светата обител, заедно с козунак и други храни, ще дари на социално слаби хора, които нямат възможност да отбележат празника подобаващо.

avatar