Ураганът в Гърция взе жертви /ВИДЕО/

Ураганът в Гърция взе жертви /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Бурята “Янос”предизвика огромни вълни, наводни къщи, събори дървета и прекъсна електрозахранването на много места в Гърция.

Открита е една жертва – жена, заклещена в дома си, която е загубила живота си, вследствие на наводнение. Други двама, пометени от стихията, са в неизвестност и се издирват.

Осем области са в извънредно положение – в Западна Гърция, Йонийските острови. Днес циклонът ще нахлуе в района на Атика и Евия.

Български туристи са блокирани на остров Кефалония , съобщи bTV.

От посолството в Атина съобщават, че са установили контакт с българката и семейството й. Предоставена им е нужната информация и дипломатическата ни мисия е в готовност да окаже допълнителна помощ при необходимост.

До момента в МВнР няма данни за пострадали българи при бурята. На остров Кефалония има данни за 8 български граждани, които не са искали съдействие.

Противопожарната охрана в Гърция е получила около 2 500 апела за помощ, сред които – за изпомпване на вода и за заклещени хора. Циклонът “Янос” причинява щети вече 24 часа. Гръцките власти апелират хората да бъдат затворени прозорците и врати на жилищата им и изобщо да не излизат от домовете си докато не премине бурята.

Има предупреждение – както от гръцките власти, така и от българското посолство, да не се излиза, освен по спешност.  Предупредиха и да се затворят добре прозорците и вратите.

Български граждани има в цялата ни южна съседка, тъй като туристическият сезон продължава.

В българското посолство е имало две обаждания от български граждани, които по-скоро са уплашени или се интересуват как да се завърнат в страната.

При необходимост от съдействие и повече информация българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на следните телефони:; +30 693 70 96 220; +30 210 67 48 105, както и с генералното ни консулство в Солун на: +30 2310 829 210, +30 2310 869 510; +30 2310 869 520.

Medicane #Ianos landfall at Greece – Sept. 18, 2020Powerful wind gusts up to 120 km/h in Zante, Zakynthos an hour agoVideo credit: Kristy Lountzi / sarakinaestate.gr

Gepostet von Cyclone Of Rhodes am Freitag, 18. September 2020

avatar