Огнище на птичи грип е установено в Хасково, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните, която обяви инфекциозното заболяване.
Причинителят на инфлуенца А е констатиран в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки в землището на южния областен център. В животновъдния обект се отглеждат над 25 хил. птици.
Около засегнатия обект са определени трикилометрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона около огнището. Ще бъдат предприети действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.
Последно в региона на Хасково от птичи грип бе поразено стопанство с 40 хил. пернати в димитровградското село Черногорово. Огнището бе обявено на 22 февруари т.г.
Какво е птичи грип ?
Птичият грипен вирус А (Н5N1) причинява инфекция, която засяга най-често дивите птици. Инфекцията може да се разпространи и сред домашните птици (кокошки, патици, гъски и други). Заразените птици отделят вируса със слюнката, носния секрет и изпражненията си, като по този начин интензивно го разпространяват сред възприемчивите здрави птици. В редки засега случаи вирусът може да предизвика заболяване и при хора, имали директен контакт с болни птици.
Източникът на зараза за човека са птиците, носители на вируса – домашни (кокошки, патици) и диви (главно водоплаващи – патици и гъски). Патиците могат да бъдат източник на инфекция дори и когато са напълно здрави.
Заразяването на хора с грипния вирус А (Н5N1) може да причини тежко заболяване и смърт. Засега все още няма ваксина за предпазване на хората от този вирус.
Хората могат да се заразят с вируса чрез :
• директен контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса). Най-често това става при по-продължителни и интензивни контакти (грижи за домашни птици и други);
• контакт със замърсени от птиците предмети и повърхности;
• контакт със секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.
Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко – при директно попадане на пръски, съдържащи вируса върху лигавиците или при вдишването му. Счита се, че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично. Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на обработени птиче месо и яйца, защото птичите грипни вируси загиват при термичната обработка на храната.
Вижте още предупреждения и предпазни мерки при разпространение на грип А (Н5N1) ТУК