Уникална композиция ще оживее в Южния парк на София /СНИМКИ/

Уникална композиция ще оживее в Южния парк на София /СНИМКИ/

СПОДЕЛИ

Столичният общински съвет даде зелена светлина за трайното експониране на открито в София на композицията „Водна паша“, дело на световноизвестния български скулптор Павел Койчев.

Снимки: Иван Бакалов; pavelkoychev.com

Творбата ще бъде разположена в Южния парк, във водното огледало при западния вход откъм бул. „Петко Ю. Тодоров“. Фигурите ще бъдат изработени от бронз, а главната ще е висока близо 4 метра.

Идеята за поставяне на мащабна творба на международно признатия роден творец беше подкрепена от много обществени фигури и личности от артистичния ни свят, от Съюза на българските художници, както и от екипа на СГХГ. Проектът беше одобрен от Худжествено-експертния съвет към Столична община. Досега в София са поставени две скулптури на автора – пред сградата на общински културен институт „Красно село“ и пред Американското посолство.

След отправената покана и поредица обсъждания, Павел Койчев предложи на общинската управа да създаде нова версия на емблематичната си творба „Водна паша“, разположена до 2019 г. в реката на село Осиковица край Правец. Творецът даде и идеята за локацията, в която тя да „заживее“.

avatar