Ученици от Камено научиха повече за съдбата на българските евреи след Холокоста

Ученици от Камено научиха повече за съдбата на българските евреи след Холокоста

СПОДЕЛИ

Лекция с дискусия „Спасяването на българските евреи по време на Втората световна война“бе изнесена днес пред ученици от СУ „Христо Ботев“ гр. Камено. Историкът от РИМ Бургас Владимир Анигностов представи пред младите хора различни и интересни факти около спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта в нацистка Германия. Официални гости бяха главният секретар на Областна администрация Бургас Валентин Люцканов, председателят на Общинския съвет в Камено Радослав Балтаджиев и зам. кметът Димитър Петров.

По време на дискусията стана ясно, че българските евреи са неразделна част от населението на Република България. Според последното преброяване – от 2011 г., като евреи са се самоопределили 1162 души. Повечето от тях са посочили като майчин език българския, а останалите – иврит, руски, арабски или някой друг език. Също така повечето – 706 души, изповядват най-типичната за евреите религия юдаизма.Т.е. ,в сравнение с периода на Втората световна война, броят на евреите драстично е намалял. Тогава са били около 48 000 души. След войната по-голямата част от тях се преселва в Израел -през 1948 г

Българските евреи, носят присъщия на българския народ висок патриотичен дух и жертвоготовност за родината, почтеност и трудолюбие те имат забележителен принос в създавянето на въоръжените сили, здравеопазването, войните за оцеляване и въобще в изграждането на своята държава, което бързо ги прави една от най-уважаваните, макар и неголеми общности в Израел и днес.
Към април 2016 г. почетната титла „Яд Вашем“, която се присъжда на хора от целия свят за спасяване на евреи, е присъдена на 20 души от България. Разбира се, броят на спасителите и участниците в събитията е много по-голям, но тези 20 са може би най-известните или доведени до знанието на „Яд Вашем“.

Коментари

avatar