Учени от БАН представиха във Варна оръжия от ХХІІ век

Учени от БАН представиха във Варна оръжия от ХХІІ век

Източник: Chernomore.bg

СПОДЕЛИ

Учени от БАН в Института по металознание, съоръжения и технологии, предлагат разработка, която може да заглуши подводните комуникации. Това стана ясно днес във Варна, а новината за уникалното устройство съобщи акад. Стефан Воденичаров.

Системата дава възможност да бъдат спрени комуникациите на дроновете, които действат под вода. Акад. Воденичаров обясни, че патентът у нас вече е направен, остава защитата му пред международните институции.

Институтът има и други интересни и патентовани разработки. Наши учени са направили стелт-мини, които са напълно невидими за сонарните устройства. Те обаче разполагат със сензори, които разпознават обектите по системата „свой – чужд“.

Тези невидими за подводниците бомби не са единствени. Наш продукт са и противодесантните мини, които се използват от „тюлените“. Невероятен буй за хидроакустични комуникационни връзки дава възможност да се повиши безопасността в родното Черноморие.

Тези чудесии, които са сякаш от фантастични романи за следващия век, могат да се видят в технологичното изложение в морската столица. В него ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ представя иновации за контрол на морските пространства.

Присъстват апарати, които действат над вода или под нея. Дори и цели системи за наблюдение.

Председателят на БАН акад.Юлиан Ревалски гостува във Варна и посочи, че това е само малка част от възможностите, които имат родните учени. Заради ниското заплащане те трудно се задържат у нас и подобни технологии често са дело на българи, но в други страни. Въпреки това, вече мерки се вземат, в ход е специална програма, съществува и схева за увеличение за стипендиите на докторантите. Той се надява догодина младите хора, които се занимават с наука, да се увеличат.

avatar