Убиецът на възрастната двойка от Шумен се оказа техният внук

Убиецът на възрастната двойка от Шумен се оказа техният внук

СПОДЕЛИ
Снимки:ОДМВР- Шумен

Извършителят на убийството на възрастната двойка край Шумен е 21-годишният им внук – Георги Данчев Йорданов, който с помощта на метална тръба ги е пребил до смърт във вилата им в местността „Под манастира“ край Шумен. Това съобщиха на брифинг днес директорът на ОДМВР Шумен ст. комисар Ялчън Расим, окръжният прокурор Маргарита Георгиева и говорителя на Апелативна прокуратура Стефка Якимова.

В разследването в помощ на шуменските криминалисти се включили служители на ГД „Национална полиция“ и Института по психология на МВР.

Телата на 68-годишната Янка Атанасова и 75-годишния Георги Атанасов бяха открити окървавени в следобедните часове на 23 ноември след подаден сигнал на телефон 112 от дъщеря им. Целенасочено проведени незабавни оперативни действия насочили криминалистите към евентуалния извършител, който, според направения профил, бил техен близък и след 36 часа е задържан 21-годишният внук на убитите.

Установено е, че в ранните следобедни часове на 22 ноември младият мъж първо отвел с кола дядо си във вилата и го убил, а след това взел баба си от жилището им в града и също там отнел и нейния живот. Убийството на двамата е извършено в рамките на около час по особено жесток начин с метална тръба с дължина 64 см./ф.45 мм.

След това не е правил опит да се укрие. Той е задържан за срок до 24 часа в РУ- Шумен, направил е пълни самопризнания. Иззети са множество веществени доказателства, включително и металната тръба, с която е извършено тежкото престъпление. Тя е открита в междублоково пространство на бул.“Славянски“, ж.к.“Херсон“ в Шумен, като убиецът завел разследващите до мястото и там е намерена и иззета. Още на место е подложена на изследване от експерт от „НТЛ“ и е реагирала положително, че по нея има кръв.

Споделил е пред разследващите и оперативните полицаи, че искал да отърве родителите си от проблеми във връзка с предстоящо прехвърляне на къща в Шумен на ул.“Божур“, която е била собственост на баба му и дядо му.

„Мотивът за убийството е користен. След като ги е убил, има данни по делото, че е взел парична сума от 700 лева от дома им, а също така изтеглил и 500 лева от банкови карти“, каза още Стефка Якимова от Апелативна прокуратура – Варна.

Не е криминално проявен, студент, работещ в строителна фирма.

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратураШумен му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Приведен е в ОС „Изпълнение на наказанията“. Работата по документиране на престъплението продължава.

Ако бъде признат за виновен 21-годишният внук на убитите съпрузи може да получи доживотен затвор без замяна.

avatar