Турция ще има собствена ваксина през април

Турция ще има собствена ваксина през април

СПОДЕЛИ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че най-късно през април се планира турската ваксина срещу Ковид-19 да бъде готова за употреба, предаде турската телевизия НТВ.

Турция вече разполага с 10 млн. дози от китайската ваксина Sinovac Biotech. В момента изтича третия етап на изпитание в Индонезия, Бразилия и Турция.

Очаква ваксинирането в Турция да започне на 11 декември,обяви здравният министър Фахретин Коджа.

„Достигнахме до важен момент във връзка с нашата ваксина. Планираме най-късно през април ваксината, която сами разработихме, да е достигнала до етап прилагане“, заяви президентът на заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието.

Турция разработва към момента общо 16 ваксини срещу коронавируса, по сведения от здравния министър Фахреттин Коджа. В най-напреднал етап е препаратът на университета Ерджийес, който в момента е прилаган на доброволци. От утре започва прилагането на втората доза от тази ваксина, съобщава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

ERUCOV-VAC е неактивна ваксина, създадена изцяло в Турция. При първото прилагане на ваксината не е имало никакви наблюдавани странични ефекти върху доброволците.През февруари следва да приключи втората фаза на тестване и да се премине към фаза три.

avatar