Турция пуска сирийските бежанци към Европа

Турция пуска сирийските бежанци към Европа

СПОДЕЛИ

Настъплението от подкрепяните от Русия сирийски войски срещу бунтовниците, подкрепени от Турция в Идлиб, причини бягство на стотици хиляди хора.

Турската полиция, бреговата охрана и граничните пунктове са били инструктирани да бездействат в случай на увеличаване на потока от бежанци към Европа, съобщава “Дейли Сабах

Решението за отваряне на границите към Европа било взето заради невъзможността да бъдат спрени около 1 милион сирийци на границата с Турция, бягащи от бомбардировките на сирийската и руската авиация в провинция Идлиб.

Ердоган каза по-рано, че Турция все още не е получила задоволителен резултат в преговорите с Русия за Идлиб и е готова за започване на военна операция в този регион. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече това „най-лошият сценарий”. Ердоган каза още, че е призовал Путин да окаже натиск върху сирийския президент Башар Асад, така че сирийската армия да спре настъплението в провинция Идлиб и да се оттегли от турските наблюдателни пунктове до края на февруари, в противен случай предстои военен отговор от турска страна.

Европейските дипломати призоваха сирийския режим и Русия “да прекратят незабавно бойните действия” и да договорят с Турция прекратяване на конфликта.

Външните министри на 14 страни-членки на Европейския съюз излязоха с общо предупреждение към Русия заради подкрепата ѝ за офанзива на сирийската армия в срещу бунтовниците Северозападна Сирия.

Това, което Москва представя като борба с тероризма, не може да оправдае “масовите нарушения на международното хуманитарно право”, заявяват френският първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан и германският Хайко Маас в открито писмо, публикувано от френския вестник “Монд”, от тяхно име и от името на 12 техни колеги.

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
НА МОРЕТО | 100 хиляди бежанци са на турско-гръцката граница /ВИДЕО/НА МОРЕТО | 18 000 мигранти са пресекли турската граница към ЕвропаНА МОРЕТО | България изпрати армия и жандармерия на границата с Турция в очакване на миграционна вълна Recent comment authors
trackback
НА МОРЕТО | България изпрати армия и жандармерия на границата с Турция в очакване на миграционна вълна

[…] Турция пуска сирийските бежанци към Европа […]

trackback
НА МОРЕТО | 18 000 мигранти са пресекли турската граница към Европа

[…] България изпрати армия и жандармерия на границата с Турция Турция пуска сирийските бежанци към Европа […]

trackback
НА МОРЕТО | 100 хиляди бежанци са на турско-гръцката граница /ВИДЕО/

[…] Турция пуска сирийските бежанци към Европа България изпрати армия и жандармерия на границата с Турция […]