Турция откри ново находище на газ в Черно море /ВИДЕО/

Турция откри ново находище на газ в Черно море /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви за открито ново газово находище в Черно море с обем от 85 млрд. куб. м газ. Общото количество газ в находището е 405 млрд. куб. м.

Държавният глава на Турция посети сондажния кораб „Фатих”, който през август откри най-голямото находище на природен газ в страната с общ запас от 320 млрд. куб. метра.

По думите му, корабът е продължил работа след откриването на първото находище и по време на проучванията е било открито още едно, със залежи от 85 млрд. куб. м газ.

Става дума за блока SASB, който се намира на около 100 км от Tuna-1 , близо до границата с българската акватория.

Президентът на Турция Ердоган посочи, че синьото гориво ще достигне турските домакинства през 2023. Според източник на Ройтерс от 2025-та година турската страна очаква годишен добив от 15 милиарда кубически метра газ. Според същия източник, находището ще бъде разработвано самостоятелно от турска компания, въпреки изразен интерес от две западни фирми за съвместен добив.

Има турски оценки, че полето може да съдържа дори 800 милиарда кубически метра газ, достатъчни за нуждите на страната за 20 години. През миналата година енергийния внос на Турция възлиза на 41 милиарда долара.

Турция откри най-голямото находище на газ в морето, близо до български води.
Румъния също има находище от другата страна, което обаче не разработва, защото сондирането е рисково, а технологията – скъпа.

В момента в България има общо 18 концесии за добив на нефт и природен газ, като почти всички са на сушата. В Черно море въглеводороди (газ), добива единствено “Петрокелтик България”, която има концесия за находище “Галата” в плитките води край Варна, както и за съседните “Калиакра”, “Каварна” и “Кавана-изток”,пише Капитал.

Издадените в България разрешения за търсене и проучване на нефт и газ са общо 7, като 2 от тях са в Черно море – за блок “Хан Аспарух” и за блок “Хан Кубрат” (преди “Силистар”). Плановете на правителството бяха до края на тази година да обяви конкурс за още един блок – “Хан Тервел”, който се намира между другите два, но към момента раздвижване по този въпрос няма.

avatar