Трима български плувци хванати със станозолол

Трима български плувци хванати със станозолол

СПОДЕЛИ
Здравко Баблаков,Благой Панайотов и Светлозар Николов

Трима плувци от националния отбор на България са дали положителни проби за допинг.Веществото, което е открито като налично в организмите на спортистите, е станозолол.

Тримата, уличени в употребата на забранени препарати, са Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, информира Нова тв. Спортистите не са с квоти за Олимпиадата.

В момента тече процедура, според която спортистите трябва да кажат дали искат отваряне на Б-пробата, след което да дадат обяснение пред Дисциплинарната комисия на БОК.

Наказанието за употреба на анаболни стероиди е лишаване от състезателни права за четири години.

Новината бе потвърдена лично от президента на родната федерацията Георги Аврамчев, а коя е забранената субстанция стана ясно от шефа на антидопинговия център д-р Виолета Заркова,съобщи БНТ.


Станозололът, често продаван под името Винстрол или Винстрол Депо, е синтетичен анаболен стероид производен на дихидротестостерон.

Станозололът е един от анаболните стероиди често използван за повишаване на постиженията от спортисти. Той е забранен за употреба в спортни състезания, под покровителството на Националната Федерация по Атлетика (IAAF) и много други спортни организации. Също така, станозолол се ползва при гонки с коне.

Продължителната и неконтролирана употреба и злоупотреба на анаболни стероиди може сериозно да увреди здравето на спортистите. Условно, нежеланите ефекти могат да се разделят на „ранни” и „Късни”.
Към „ранните” спадат т.нар. козметични странични ефекти, като омазняване на кожата, поява на акне, оплешивяване при мъжете, мъжки тип окосмяване и мутиране на гласа при жените.

Освен тях при мъжете се наблюдава още хипертрофия на млечните жлези (гинекомастия), атрофия на тестисите, промени в либидото, а при жените – промени в менструалния цикъл и атрофия на млечните жлези.

И при двата пола се среща често нарушена функция на черния дроб (повишени трансаминази), което може да доведе до пожълтяване на кожата, като резултат от токсичното въздействие на ААС.

„Късните” странични ефекти са по-редки, но и по-опасни за здравето. Наблюдава се повишаване на серумния холестерол, което е предпоставка за ранна атеросклероза и риск от сърдечен инфаркт и мозъче инсулт.  Увеличва се рискът от развитие на тумори на черния дроб, бъбреците и простата.

Употребата на ААС е забранена в спорта от 1976 г. В последните години са забранени за употреба и някои прекурсори на тестостерона(т.нар. про-хормони), които се намират нормално в човешкия организъм (напр. Дехидроепиандростерон – ДХЕА и андростендион – ДА).

Последните често биват включвани в състава на някои протеинови хранителни добавки, но не са обозначавани на етикетите, което е незаконно и неетично. В САЩ притежаването на тААС или търговия извън тези предписани по медицински причини) се наказва от закона с лишаване от свобода от 1 до 5 години и голяма парична глоба.

Подобни са мерките, които се прилагат и в КАНАДА – лишаване от свобода за срок от 18 месеца за тези, които внасят, изнасят, произвеждат или продават анаболни стероиди. В Европа в някои страни кат Швеция, Дания, Норвегия и Португалия, за употреба на ААС от спортисти също се налага наказание до 2 години и лишаване от свобода.

avatar