Трихинелоза пламна в Бургаско ,шестима са в болница

Трихинелоза пламна в Бургаско ,шестима са в болница

СПОДЕЛИ

8 случая на заразени с трихинелоза са регистрирани в Бургаска област,съобщават от здравното министерство.След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на гр. Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като  резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас.

В РЗИ-Кърджали е постъпила информация от общопрактикуващ лекар (ОПЛ) от  Крумовград за лица с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Междувременно в УМБАЛ „Св. Георги“, гр. Пловдив е хоспитализирано 3-членно семейство, консумирали от месото.



На 10.01.2019 г. в МЗ постъпи информация и от РЗИ-Хасково за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград. До момента е издирен един контактен.

Епидемиологичното проучване продължава по населени места.

Министерството на здравеопазването обръща внимание: Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи – трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо.

Симптоми,клинични признаци :
Повишаване на температурата, вялост, липса на апетит, повръщане, диария, отслабване , болки в мускулите, залежаване, затруднено дъвчене и преглъщане, ускорено и затруднено дишане, отоци по главата, краката, клепачите.

Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което засяга хората, домашните и дивите животни – домашни , диви свине и др. Хората се заразяват от месото на заразени с трихинели, най-често домашни и диви свине, или от месни продукти (кайма и др.), недобре топлинно обработени. Заразяват се и от колбаси, употребявани без топлинна обработка (луканка, суха наденица, пастърма и др.), непроверени от ветеринарните органи.

В ЕС България заема едно от водещите места по заболеваемост от трихинелоза (след Полша и Румъния). Тревожните данни съобщиха от Министерството на здравеопазването. По тази причина, с оглед активния ловен сезон, за предотвратяване на заболявания от трихинелоза Министерството на здравеопазването препоръчва задължителното извършване на санитарно-паразитологично изследване в акредитирана лаборатория на дивечовото месото и на месото от домашни и диви свине.



Коментари

avatar
  Subscribe  
Notify of
trackback

[…] Трихинелоза пламна в Бургаско ,шестима са в болница […]