Тридневен рибен фест радва жителите и гостите на Поморие

Тридневен рибен фест радва жителите и гостите на Поморие

СПОДЕЛИ

Перфектно съчетание от музика, различни национални кухни, кулинарни изкушения, ценни книги, ретро ревю, много хумор и занимания за най-малките – всичко това предложи първото издание на Рибен фест – Поморие 2023.

Част от живота и занаята на рибарите, както и част от миналото на града бяха представени още първата вечер с един невероятен авторски спектакъл, подготвен от театралите на НЧ „Просвета 1888“. Чрез песни, танци и скечове малки и големи артисти, заедно с всички участници в богатата програма, разказаха за някогашно Анхиало, показаха различните поминъци и разкриха забавни и любопитни факти от живота на един рибар.

Малко преди официалното откриване, в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ проф. Ана Кочева представи монографията “Езикът на българската кухня“. Храната е основен елемент на материалната култура и бит и е пряко свързана с икономическото и социалното развитие на обществото. Именно в храната се съхраняват традиционните черти и националната специфика на даден народ. Монографията е издадена от БАН и представя в пълнота богат и архаичен пласт от народната лексика, свързана с ежедневното и празничното хранене на българина. Проф. Кочева е съавтор с изключителен принос за научното изследване, а увлекателният ѝ разказ, подплатен с интересни видеа и примери, бе идеалната прелюдия към Рибния фест. За първи път беше представен и безплатно раздаван уникалният „Анхиалски рецептурник“. Уникален, защото съдържа повече от 30 местни рецепти на рибни деликатеси, събрани и подредени с много труд от секретаря на НЧ „Просвета 1888” Мария Ралева, ръчно изписани с невероятния почерк на хореографа в читалището Жулиета Малчева и онагледени от художника Красимира Милева.

Повече от 600 апетитни рибни блюда бяха раздадени на Рибарско пристанище – Поморие и през втория фестивален ден. Като част от програмата за Рибния фест в града, шеф Виктория Зайкова от Hell’s Kitchen и шеф Махмуд ал Байруми от MasterChef приготвиха неустоими хапки за всички присъстващи. И там кулинарното участие на ученици и учители от ПГТ „Алеко Константинов“ – Поморие беше незаменимо. С вкусна храна, музика, добро настроение и с танците на момиченцата от ТФ „Фреш“ с ръководител Жулиета Малчева събитието се превърна в истинска морска фиеста. Паралелно с това, в централната градска част се проведе пленер на открито, в който се включиха художниците Пенка Чория, Валентин Узунов, Георги Динев, Женя Адамова, Иван Велчев, Милена Казакова, Нели Гочева, Станимир Видев и Христо Христов. Вдъхновени от Поморие. Те създадоха красиви платна за фонда на града.

Вечерната програма продължи с рибни ястия от традиционната българска, турска, румънска, украинска и гръцка кухня, които бяха раздавани на шатри в центъра на града, а по-късно се състоя дефиле и концерт на всички участници във фестивала.

avatar