Тръмп призна Байдън за президент и обеща мирно предаване на властта /ВИДЕО/

Тръмп призна Байдън за президент и обеща мирно предаване на властта /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

За първи път Доналд Тръмп призна новоизбрания президент Джо Байдън.Това стана ясно от съобщение на Тръмп в Туитър ден след като негови поддръжници нахлуха в сградата на Конгреса във Вашингтон.

Тръмп осъди щурма на Капитолия, без да признае ролята си за случилото се предвид непрекъснатите му обвинения в измами при изборите и насърченията, които отправи за шествие към Капитолия.

Сега, след като Конгресът е утвърдил резултатите, новата администрация ще бъде въведена в длъжност на 20 януари,каза Тръмп.Така той призна и победата на Джо Байдън.

„Моят фокус сега се насочва към осигуряването на плавно, подредено и неусетно прехвърляне на властта. Този момент призовава за изцеление и помирение“, каза президентът.

В новото си видео в Туитър Тръмп посочва още, че щабът му активно е използвал всяка законна възможност да оспори резултатите от изборите и по този начин се е борил за защита на американската демокрация.

Общо петима души починаха по време на насилствената окупация на сградата на Конгреса във Вашингтон от привърженици на президента Доналд Тръмп в сряда.Сред тях е и полицай, който е тежко ранен по време на „физически контакти“ с поддръжниците на Тръмп. 35-годишната Ашли Бабит беше застреляна от полицай след нахлуването ѝ на Капитолия. Още една жена и двама мъже загинаха сред протестиращите, като причината за смъртта им все още не е ясна. Според полицията общо 14 полицаи са били ранени в сряда вечер.

avatar