Топ 5 полезни храни през зимата

Топ 5 полезни храни през зимата

СПОДЕЛИ

Въпреки, че през зимата храните, които можем да препоръчаме, са доста по-малко от колкото през лятото, все пак има няколко, които определено биха били полезни за вас и добрата ви форма. Кои са те ?

1. НарСъвсем възможно е да сте опитали този плод под формата на фреш и това е страхотно, защото сокът от нар е изключително богат на антиоксиданти. Само чаша на ден може да ви помогне да намалите нивото на холестерола и запушването на артериите. Проучванията показват, че нарът подобрява кръвообръщението и подпомага работата на сърцето.

2. Къдраво зеле

Много малко от нас знаят, че къдравото зеле е богато на витамини А, Ц и К, които помагат на имунната система да бъде по- здрава. В този зеленчук има и наличие на фолиева киселина, която е важна за бъдещите млади майки.

3. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове, особено лимонът, портокалът и грейпфрутът, винаги могат да добавят свежест към зимния ви ден. Средно голям портокал ви предоставя сто процента от нужната ви дневна доза витамин Ц. В състава на цитрусите могат да бъдат намерени и флавоноиди, които значително ще намалят шансовете нивото на холестерола в тялото ви да бъде над нормалното.

4. Картофи

Картофите са страхотен източник на два от най-важните за имунната система витамини – Ц и Б6, като само в един средно голям картоф можете да намерите между 25 и 29 процента от нужното за деня количество. Лилавите картофи са добър антиоксидант и намаляват наличието на ракови клетки.

5. Тиква

Тиквата е великолепен избор за зимата. Ако имате нужда от витамин А, в малка порция сготвена тиква ще намерите два пъти повече от това, което ви е нужно за 24 часа. В състава й също така има както витамин Ц и К, така и калий, който помага за избистряне на мисловния процес благодарение на подобряването на нивото на доставен до мозъка кислород.Коментари

avatar
  Subscribe  
Notify of