СЗО: Четирите най-често прилагани лекарства не оказват ефект върху смъртността от COVID-19

СЗО: Четирите най-често прилагани лекарства не оказват ефект върху смъртността от COVID-19

СПОДЕЛИ

СЗО огласи междинните резултати от проучването SOLIDARITY, които показват, че терапевтичните схеми с ремдесивир, хидроксихлорохин, комбинацията лопинавир / ритонавир и интерферон вероятно имат малък или никакъв ефект върху 28-дневната смъртност от COVID-19 сред хоспитализирани пациенти.

Изследването, което обхваща повече от 30 страни, е координирано от СЗО и изследва ефектите от тези медикаменти върху общата смъртност, започването на апаратна вентилация и продължителността на болничния престой при хоспитализирани пациенти с коронавирусна инфекция. От екипа експерти уточняват, че други приложения на лекарствата, например за лечение на пациенти в амбулаторни условия или с цел превенция, трябва да бъдат допълнително проучени.

Резултатите от проучването са в процес на преглед за публикуване в медицинско списание и са качени в сайта medRxiv, допълват от СЗО.

Глобалната платформа на проучването SOLIDARITY има готовност в бърз порядък да оцени обещаващи нови терапии, като 500 болници са на разположение като база за такива изследвания, уверяват от световната организация. Оттам допълват, че се обмисля включването за оценка на по-нови антивирусни агенти, имуномодулатори и моноклонални антитела срещу SARS CоV-2.

avatar