Свинското поскъпва с 45 %

Свинското поскъпва с 45 %

СПОДЕЛИ

Цената на свинското месо вече тръгна нагоре и за по-малко от месец се е покачила между 25 и 30 процента.

До есента може да скочи до 45 на сто, прогнозира пред БНТ Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо в България.

Той бе категоричен, че заради свинската чума месото поскъпва не само на родните, но и на световните пазари.


Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере – неизбежно е поскъпване на цените, твърди Андреев. Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си.

Те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените, каза още бизнесменът. И предупреди, че ако не се вземат бързо и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл.

avatar