Странните хранителни фобии

Странните хранителни фобии

СПОДЕЛИ

Освен страхът от паяци, височина и клаустрофобия,съществуват  и друг раздел фобии – хранителните, при които хората изпитват необоснован страх от конкретен вид храна. Учените не са съвсем наясно какво предизвиква фобиите и как могат да се лекуват, но разпознаването им поне прави процеса на паника разбираем.
Ето някои от най-странните хранителни фобии:
-Ацерофобия – страх от кисело. Страдащите от подобна фобия упорито отбягват цитрусови плодове и други кисели продукти, които предизвикват слюноотделяне и гъделичкащо усещане.
-Алекторофобия – страх от пилешко. Тези хора упорито избягват пилешко, предпочитат друг вид месо – свинско, телешко, или друго.
– Микофобия – страх от гъби. Гъбите растат в гората, но след като ги почистим, са вкусно и полезно нещо. За микофобите обаче те си остават мръсни и предизвикват неприятни усещания.
– Алиумфобия – страх от чесън. Не е задължително единствено вампирите да избягват чесъна. Силния му аромат често отблъсква хората, но при наличие на тази фобия, нещата са на живот и смърт.
-Арахибутирофобия – страх от залепване на фъстъчено масло на небцето. Колкото и странна да звучи тази фобия, при нея страхът не идва от самото фъстъчено масло, а по-скоро от това, което то може да причини.

– Карнофобия – страх от месо. За разлика от вегетарианци и вегани, които избягват месото по хуманни или други причини, карнофобите изпитват истински страх от него и на скарата им се мъдрят само зеленчуци.
-Цибофобия, или ситофобия – страх от храна или ядене. Това е може би най-опасната от всички фобия, тъй като е невъзможно да се съществува без храна. Страдащите от тази фобия с нетърпение чакат деня, в който ще има храна във вид на хапчета.
-Консекоталеофобия – страх от клечки за хранене. Тези класически китайски прибори за хранене са в състояние да ускорят пулса на страдащите от тази фобия. Не е задължително да се избягва китайската храна, просто се използват вилици или пръсти вместо клечките.
– Геумофобия – страх от вкус. Вкусовете, които познаваме са безкрайно много. При наличие на подобна фобия обаче, те се превръщат във враг. Вероятно страдащите от нея никога не използват сол, както и каквито и да е подправки.
-Ихтиофобия – страх от риба. Рибата може да е предизвикателство за ядене, особено когато се сервира с костите. Но при наличието на фобия, с кости, или не, рибата е абсолютно табу.
-Лаханофобия – страх от зеленчуци. Звучи като класическо оправдание на всички деца, принудени да се спасят от спанак.
– Магейрокофобия – страх от готвене. Тези хора не са просто мързеливи или заети, за да не се въртят около печката, при тях самата идея за готвене предизвиква панически атаки.
-Остраконофобия – страх от черупчести. Алергиите към морски продукти са сред най-разпространените. Но при фобията не се застрашава живота, просто дори вида на раци забързва пулса.
– Фагофобия – страх от преглъщане. При този страх хората често са смятани за цибофоби или анорексици. Но страхът от преглъщане е наистина неприятен, като при някои може да доведе до силни позиви за повръщане.
-Термофобия – страх от топли неща. За страдащите от тази фобия, купичката гореща супа звучи като екзекуция

avatar