Страх от коронавируса напълни лекарските кабинети у нас

Страх от коронавируса напълни лекарските кабинети у нас

СПОДЕЛИ

Медийният шум, свързан с коронавируса, напълни болничните коридори с хора, казва проф. Кантарджиев пред БНР.

Много българи, въпреки че не са били в чужбина и не са били в контакт с хора, които са били в Китай или чужбина се плашат и при най-леките симптоми на дихателната система, хрема, гърлобол се обръщат към лекар. Затова броят на потърсилите лекарска помощ е много голям.

НЦЗПБ следи много внимателно развитието на коронавируса, контактува ежедневно с Центъра по контрол на заболяванията за ЕС в Стокхолм, чете решенията на СЗО и Центъра за контрол на заболяванията в САЩ, които според д-р Кантарджиев са най-големите специалисти в тази област.

Поръчахме праймери за генетична диагностика на това заболяване. С тези тестове установихме отрицателните проби на двете жени, пътували в Китай и Тайланд, за които имаше съмнения за коронавирус. Симптоми на заболяването са висока температура, засягане на белия дроб, двустранна пневмония, характерна за тази инфекция. С материал, взет от дихателната система, болестта може  да се докаже за 4-5 часа чрез модерен генетичен метод.  

Правителството също прие крути мерки срещу разпространението на болестта. Беше повишена степента на опасност от разпространение на вируса. Кабинетът обяви четвърта от общо пет степени на риск заради коронавируса, като препоръчва на българските граждани да не пътуват до Китай.

Граничната полиция в никоя държава не е спряла епидемия, може да я забави. А това забавяне ще ни е важно, докато се намери лечение или противодействия, каза премиерът Бойко Борисов.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов призова гражданите да се съобразяват с полицейските разпореждания, които имат за цел да предпазят всички български граждани. 

Министерството на външните работи съветва българите да не пътуват до Китай. От друга страна, всички, които се връщат оттам, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина.

На летищата в София, Варна и Бургас са монтирани термокамери, които да проверяват състоянието, а при явни симптоми хората ще бъдат транспортирани до лечебните заведения, подготвени за прием на заразени пациенти.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че при констатиране даже и на минимална висока температура 37.1 градуса, пътникът ще бъде поет от медицински екип. Такъв случай вече имаше във варненското летище. Особено щателно се проверява здравното състояние на идващите с полети от Истанбул и Москва.

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
НА МОРЕТО | Здравното министерство откри телефон за въпроси, свързани с коронавируса Recent comment authors
trackback
НА МОРЕТО | Здравното министерство откри телефон за въпроси, свързани с коронавируса

[…] […]