Спират временно„зелените коридори“ заради недостиг на ваксини /ВИДЕО/

Спират временно„зелените коридори“ заради недостиг на ваксини /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Временно ще бъдат преустановени зелените коридори за ваксинация, докато пристигнат нови количества ваксини. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Здравният министър засегна темата със забавените доставки на ваксината „Астра Зенека“. Вчера стана ясно, че компанията няма да достави предварително договорените дози за страната ни в срок.


Проф. Ангелов увери, че през последните дни се водят изключително сериозни разговори на различни нива с фирмата доставчик. „На ниво Министерство на здравеопазването, на ниво министър, заместник-министър, главни секретари, началници на кабинети, директори на дирекции, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, в абсолютно всички работни групи. В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решения от бордове, директори, европейски директори, които да вземат решение, че камионът за България ще тръгне“, увери той.

„Опашките за ваксини не са само в България, а ваксини няма, защото доставчиците не си изпълняват уговорите“, отбеляза министърът. Той увери, че няма притеснение за хората, ваксинирани с „Астра Зенека“. „Сега вторите дози ще дойдат, няма да има компрометиране на поставянето на втората доза“, категоричен беше проф. Ангелов.

Британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca е под натиск от лидерите на ЕС, след като компанията предупреди миналата седмица, че няма да достигне целите на предлагането. BioNTech-Pfizer, която произвежда дози в Германия и Белгия, също обяви миналата седмица, че ще трябва да намали доставката на дози в страните от ЕС поради проблеми с доставките.

Европейската комисия заяви, че ще изисква от фармацевтичните компании, произвеждащи ваксини COVID-19 в ЕС, да регистрират предварително всеки износ на дози за трети страни. Очаква се регистърът да влезе в сила тази седмица и ще проследява кои производители от ЕС извършват износ на ваксини и колко дози доставят извън блока. Според плана производителите на ваксини също ще се нуждаят от лиценз за износ на дози, произведени в ЕС. „ЕС ще предприеме всички действия, необходими за защита на своите граждани и правата си,“ заяви по-рано в понеделник комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес. Разпространението на ваксините COVID-19 в ЕС е критикувано заради бавния му старт, като ваксинациите на глава от населението изостават от САЩ и Обединеното кралство.

avatar