Спират плановия прием в болниците в области с повече заболели от COVID-19

Спират плановия прием в болниците в области с повече заболели от COVID-19

СПОДЕЛИ

От 25 октомври се връщат ограниченията в плановата дейност на болниците в области с повече случаи на COVID-19, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат, гласи заповед на здравния министър, оповестена в петък.

В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 хил. население се преустановява плановата оперативна дейност. Тези лечебни заведения са задължени да разкрият COVID структури с минимум 5% от общия брой легла, с които разполагат.

За определяне на кръга от области с ограничения ще се ползват данните за заболеваемостта към днешния ден, а след това ще се въвеждат ограничения при промяна на ситуацията. Последните данни за областите са за 14-дневната заболеваемост към 18 октомври. В червената зона с над 120 заразени на 100 хил. население са шест области – София, Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище, Шумен. В оранжевата зона с 60 до 119,9 заразени на 100 хил. са 14 области – Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Смолян, Стара Загора, Ямбол. Седем области са в жълтата зона с 20.0-59.9/100 000 заболеваемост – Велико Търново, Кюстендил, Плевен, Русе, Силистра, София-област, Хасково. Само една област имаме в зелената зона с под 20 на 100 хил. заболеваемост – Видин.

Забраната, съответно за планов прием и планова оперативна дейност, не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение.

Вижте пълния текст на заповедта ТУК.

avatar