Спират ни водата, ако не си плащаме сметките

Спират ни водата, ако не си плащаме сметките

СПОДЕЛИ

Спират ни водата, ако не си плащаме сметките.

За целта – изнасяне на водомерите извън имотите. Това предвиждат нови текстове в Закона за водоснабдяване и канализация. Той трябва да бъде готов до април – май тази година.

“За да се стигне до спиране на водоснабдителните услуги, трябва да има критично неплащане на сметките. Уточнява се размера на сметките. Излиза по-скъпо да се прекъсне водоснабдяването, отколкото да се чака плащането. ВиК дружествата се издържат с приходите от цените на ВиК услугите и ако има такива, които живеят на гърба на редовните платци, трябва да се наказва”, каза в ефира на “Събуди се” по Нова ТВ експертът Иван Иванов.

По думите му ВиК дружествата трябва да бъдат финансово стабилни, за да бъдат осъществявани целите, които са им поставяни.

“ВиК дружествата, които управляват сметките в етажната собственост, ги подвеждат под съдебна отговорност. В далечно бъдеще всички проектанти трябва да се задължат да изнесат водомерите в общи пространства, където ще има достъп до тях. Трябва да знаем колко плащаме за това, че ни се разпределят по индивидуални партиди сметките, защото има къщи, които покриват разхода, но не ползват услугата”, каза още Иванов.

Според него в Перник през годините не се е контролирал входа на вода и разхода на отделните консуматори.

“През последните няколко месеца има дъждове и снегове. Tози системен проблем доведе до липса на воден ресурс в язовир “Студена”. Това са натрупани проблеми през годините. Прокуратурата може да намери други доказателства”, заяви той. 

avatar