Спешни мерки срещу коронавируса у нас /ВИДЕО/

Спешни мерки срещу коронавируса у нас /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Седем са жертвите на коронвирус в Италия. Заразените са повече от 200 души.

Авиокомпания „България ер” отменя полетите си до и от Милано до 28 март заради коронавируса. А от Външно министерство посъветваха да се избягват пътуванията до Италия.

На територията на България вече действа Кризисен щаб, който ще вземе всички превантивни мерки срещу навлизане на коронавируса в нашата страна.

Хората, които са били в райони със зараза на коронавируса, трябва да се подложат на доброволна карантина и да не бързат да се срещат със свои близки,каза на брифинг пред медии директора на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски .

Сред набелязаните мерки – 14-дневен карантинен период на хората, които са се върнали от засегнати от заболяването райони. Във всички гранични пунктове ще се мери температурата на влизащите.

Още днес на територията на Летище София и ВМА ще бъде направено учение за действия при пристигане на заразени лица от други страни.

Нищо не може да ни предпази от коронавируса по-добре от дисциплината. Затова умоляваме хората, които се връщат от рискови места в чужбина, да спазват 14-дневния карантинен период. На днешното извънредно заседание на Съвета по сигурността взехме решение на всички гранични пунктове на България да бъдат разположени уреди за измерване на телесната температура като превантивна мярка срещу разпространението на вируса. Освен това на контролно-пропускателните пунктове ще бъдат изпратени лекари, които да подпомагат работата на граничните служители. Осигурили сме цялото нужно оборудване, 3000 тестове за коронавирус, обмисляме и отмяна на масови мероприятия. Сформиран е и оперативен щаб начело с ген. Венцислав Мутафчийски, който ще координира мерките срещу навлизането на заразата. В крайна сметка обаче не се ли пазим сами, каквито и действия да предприеме държавата опасност ще има.

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 24 февруари 2020 г.

Под карантина в Пловдив са поставени 20 ученици от Математическата гимназия и двама техни преподаватели. Те са се върнали от Италия. В Сливен под карантина е китайско семейство, пътувало скоро до родината си.

На трима души от Хасково, завърнали се преди няколко дни от Милано, също е препоръчана 14-дневна домашна карантина. Тримата – мъж, жена и дете, който не са семейство, нямат никакви симптоми за заразяване с коронавируса. Мярката е превантивна, обясниха от РЗИ-Хасково.

“От днес двама лекари от РЗИ започват денонощни дежурства на граничния пункт с Турция “Капитан Андреево”, информира директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова, цитирана от БТА. Те ще измерват температурата на влизащи у нас пътници от рискови страни като Китай и Италия. Медиците са оборудвани с мобилни безконтактни термометри, които измерват температурата при насочване към челото. “При установяване на болни с висока температура пасажери, те ще бъдат насочвани към лечебно заведение”, допълни д-р Димитрова.

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
НА МОРЕТО | Първи случай на коронавирус в Румъния /ВИДЕО/НА МОРЕТО | Двама със съмнения за коронавирус в БургасНА МОРЕТО | България Ер отмени полетите си от и до Милано Recent comment authors
trackback
НА МОРЕТО | България Ер отмени полетите си от и до Милано

[…] Спешни мерки срещу коронавируса и у нас […]

trackback
НА МОРЕТО | Двама със съмнения за коронавирус в Бургас

[…] Спешни мерки срещу коронавируса у нас /ВИДЕО/ […]

trackback
НА МОРЕТО | Първи случай на коронавирус в Румъния /ВИДЕО/

[…] Спешни мерки срещу коронавируса у нас /ВИДЕО/ […]