Скулптури от дърво преобразиха Ясна поляна

Скулптури от дърво преобразиха Ясна поляна

СПОДЕЛИ

Китното село е поле за  творческа изява на хора на изкуството повече от 30 г.

Перфектната организация и любезните домакини са в основата на тези красиви 20 дни. Участие в симпозиума взеха художниците Никола Диков, Владимир Мичев, Светлозар Чавдаров, Ивайло Милчев и Николета Иванова.

Отново скулптори от различни региони и поколения си дават творческа среща, обменят опит, емоции и идеи сред прекрасната природа на  с. Ясна поляна, където творческата енергия на десетки автори се трупа от години и, където създадените от десетилетия дървопластики надничат от всяко площадче.  Смели, артистични експерименти, предизвикани от младежки ентусиазъм, както и търсене на нестандартна гледна точка и собствен  почерк обединява младите автори. Майсторство, професионализъм и провокация към въображението демонстрират по-опитните творци. В техните произведения откриваме традиция и модерност, класика и авангард.

Със сигурност този пленер постига поставените му цели да обогати екстериорната среда в  Приморско и с. Ясна поляна, да провокира модерен поглед към изкуството на дървопластиката.

Паралелно със симпозиума по традиция се проведе и „Детски пленер на изкуствата‘2019“, в който се включиха над 50 деца от 6-15 годишна възраст. Младите художници се учиха на различни техники.  В техниката декупаж ги въведе Марина Иванова, която им показа основни техники и децата сами сътвориха красиви предмети. Рисуване върху платно със зададена тема „АЗ“, беше друга от поставените задачи, там участниците трябваше да изразят себе си, посредством художествени материали и боя под ръководството на Мария Кръстева. Голям интерес предизвика задачата, в която проектите на черга, трябваше да се реализират и след изработката им да бъдат   декорирана с конци от вълна, а търсене на орнаменти  на традиционната българска шевица в чергите, не затрудниха децата и те се справиха повече от блестящо. Друга интересна техника, която Мария Шурелова представи на децата е  Батик, което представлява рисуване върху плат с боя за тъкан и парафин. Младите художници, трябваше  още да сътворят пейзаж на открито, абстракция, графика и живопис.

Всички творби украсиха градинката пред НЧ „Лев Н. Толстой 1926″ и я претвориха в изложбена зала на открито, която завладя присъстващите с пъстрите си цветове ги потопи в света на изкуството.

В рамките на 10 дни ръководителките на пленера Мария Кръстева и Мария Шурелова, бяха неотлъчно до децата и отговаряха на всеки въпрос, който бе предизвикало изкуството в децата.

avatar