Скандал между България и Либия заради арестуван кораб в Бургас

Скандал между България и Либия заради арестуван кораб в Бургас

СПОДЕЛИ
По последни данни танкерът "Бадр", преименуван на "Бдин", е на няколко морски мили от Бургас.

Либия ще задържа всеки български кораб, влязъл в нейните пристанища.В момента, по неофициална информация, в София се намира представител на либийската държава, който води разговори с МВнР. На сайта на Морската администрация на Либия действително има съобщение, че България неправомерно е задържала и предала танкер в чужди ръце,съобщи БНТ.

На 19 февруари 2018 r. Maritime.bg публикуваха първи информация за шокиралия международната морска общност случай с либийския танкер BADR.

Танкерът “Бадр” две години е предмет на съдебен спор между българската компания “Булгаргеомин” и либийската държава. Две години стои на пристанище Бургас, докато в края на декември миналата година след редица решения на Бургаския окръжен съд и последващи инстанции, корабът е предаден в полза на българска компания.

Либийският танкер “Бадр”две години престоя на Пристанище Бургас.

На 21 декември “Морска администрация” и “Гранична полиция” помагат на българската компания да се качи на кораба с частен съдебен изпълнител, свалят знамето на Либия, екипажът от индийци и либийски капитан са изпратени към Либия. На 2 януари тази година обаче, Върховният административен съд отсъжда, че претенциите на българската компания към либийския танкер са неоснователни.

Историята датира от 1992 г., когато държавната соц компания “Булгаргеомин” предявява претенции срещу срещу либийската морска компания за около 9 млн. долара,пише Капитал.

Коментари

avatar
trackback
Върнаха конфискуваният либийски танкер на рейд в пристанище Бургас | НА МОРЕТО

[…] Скандал между България и Либия заради арестуван кораб … […]

trackback
Върнаха конфискуваният либийски танкер в пристанище Бургас | НА МОРЕТО

[…] Скандал между България и Либия заради арестуван кораб … […]

trackback
Скандалният танкер "Бадр" се връща в Бургас | НА МОРЕТО

[…] Скандал между България и Либия заради арестуван кораб … […]