Ще пием бира от хартиени бутилки /ВИДЕО/

Ще пием бира от хартиени бутилки /ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Датската компания Carlsberg обяви вчера ,че ще продава бира в хартиени бутилки. Тя е изготвила два нови прототипа на шише от дървесни влакна и се надява това да допринесе за едно устойчиво производство, пише CNN Business и Money.bg.

Едната версия е облицована с рециклируема преграда от PET фолио, за да не прониква бирата в материала. Другата използва 100% био базирана преграда от PEF фолио. Те предстои да бъдат тествани.

Бутилките от влакна са по-добри за природата от алуминия или стъклото, защото се добиват по устойчив начин, по който материалът има “много слабо влияние върху производствения процес”, обяснява Мириам Шингълтън, вицепрезидент по разработките в компанията.

Усилията на компанията в посока намаляване на отпадъците не са нови. През 2018 г. датската пивоварна лансира редица подобрения, сред които по-екологично мастило за етикети и иновативното “Snap Pack” решение, при което кеновете в мултипак опаковките се лепят, вместо да се опаковат в пластмасово фолио.

Carlsberg не е единствената компания, която проявява креативност в тази посока.

Unilever е изпробвала шампоани, наподобяващи сапунени барчета, четки за зъби от бамбук, картонени дезодорантни стикове и опаковки за многократна употреба, за да постигнат целите си за устойчивост. От друга страна, PepsiCo и Coca-Cola имат общи планове да започнат да продават вода в алуминиеви кутии, за да намалят използването на пластмасови опаковки. Adidas пък направи изцяло рециклируеми маратонки.

Коментари

avatar