Ще наказват лични лекари за некоректно попълнени имунизации на деца

Ще наказват лични лекари за некоректно попълнени имунизации на деца

СПОДЕЛИ

Личните лекари ще бъдат санкционирани в случай, че не са описали детайлно всички ваксини, направени на децата.

Това става ясно от разпореждане на Столичното РЗИ, издадено във връзка с влизането в сила на Наредба № 6 от 09.07.2019 г. за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система.

От РЗИ изискват да се изпълняват стриктно разпоредбите в Наредбата по отношение на по отношение на диагностика, регистрация и мерки спрямо контактните лица предвид моментната епидемична ситуация от морбили на територията.

Предвид предстоящата учебна година, личните лекари са задължени да предоставят на децата и учениците лична здравно-профилактична карта с попълнен имунизационен статус на децата.

„Той следва да бъде изписан по приеми ваксини с дози, серийни номера и дата на поставяне на ваксината. Изписано „отговаря за възрастта“, не се приема за достоверно. Същото затруднява събирането на бърза и адекватна информация при възникването на епидемична ситуация, както и предприемането на своевременни и адекватни противоепидемични мерки в организираните колективи. Това създава риск от разпространение на ваксинопредотвратими заболявания и застрашава общественото здраве. Всеки попълнил некоректно медицинската документация носи лично административна отговорност и ще бъдат предприети съответните наказателни мерки“, пише в писмото на РЗИ-София до общопрактикуващите лекари.

avatar