Ще има ли в България платформа за имунизациите?

Ще има ли в България платформа за имунизациите?

СПОДЕЛИ

България продължава да е на опашката по брой ваксинирани в Европа. Ако погледнем към съседките ни – Гърция и Сърбия – те вече са готови за етапа на масова имунизация и въведоха специални платформи, в които всеки гражданин може да запази дата и час за своята ваксина, съобщава БНТ. Така целият процес е организиран и има ясна картина за това колко са желаещите да бъдат ваксинирани. Ще има ли и у нас подобна платформа за имунизации? Засега няма отговор.

22-ри сме по брой сложени ваксини в Европейския съюз. Шести от долу- нагоре. Това показват данни на Оксфордския университет. Ако се сравним с две от нашите съседки тук ще има графика за Гърция и Сърбия с конкретните дати – ваксинирането е започнало по почти едно и също време. Но гърците се подготвят след 4 дни да приключат с първите фази и да преминат към масово ваксиниране.

Сърбите казват, че са готови от 10-ти януари. И двете съседки дават възможност на гражданите си да се регистрират в специална платформа, да изберат ваксина и да получат дата и час за ваксинация.

„Да не си представяме, че тези системи са ги направили от вчера. Сигурно са започнали да ги правят доста по-рано“, каза Пламен Цеков от Българска асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии.

Според здравния министър ние сме по-далеч от масовата ваксинация. Но ако държавата иска да има подобна система, работата трябва да започне от сега.

Пламен Цеков, Българска асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии:

„Някаква първоначална опростена версия може да се направи в рамките на няколко седмици“, каза Цеков.

Началникът на Кризисния щаб се съгласи:

„Такава платформа би била полезна“, заяви проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб.

Но засега държавата ни има друг план.

„При масовата ваксинация се предвижда да бъдат включени много активно личните лекари. Такова решение е взето на правителствено ниво“, каза ген. Мутафчийски.

„Ако в момента направите каквато и да е система и в нея се запишат определен брой хора, само след две седмици тя няма да е същата“, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Здравното министерство запазва мълчание по въпроса. Да има или да няма платформа за имунизации остава въпрос без конкретен отговор.

avatar