Щабът:До края на лятото ще постигнем колективен имунитет,ако запазим темпа на ваксинация

Щабът:До края на лятото ще постигнем колективен имунитет,ако запазим темпа на ваксинация

СПОДЕЛИ

Над 1 млн. граждани са защитени към този момент от COVID-19, съобщи той като имаше предвид общия брой на преболедувалите и ваксинираните. За поредна седмица се запазва положителна и трайна тенденцията в отношението излекувани – потвърдени случаи.Това съобщи в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

Ако темповете на ваксинация се запазят до края на август ще постигнем колективен имунитет, отбеляза здравният министър . Той напомни, че от утре отварят зелени коридори за ваксинация. Имунизационните пунктове ще работят от 30 април до 9 май.

775601 ваксинации са извършени към момента. Днес и утре ваксинациите ще надминат 800 000. Най-много са използвани дозите на „Пфазйер“, следва „Астра Зенека“ и „Модерна“ по брой, докладва председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски изброи причините, довели до тежката ситуация със здравната система в Индия. 

 „Основната причина за ситуацията в Индия е фалшивата увереност“, заяви Мутафчийски. „Тя се поражда от там, че поради ниския брой на заболели и смъртни случаи още в началото на пандемията, се пораждат слухове, че може би индийското население е невъзприемчиво към новия вирус и хората там са резистентни. Така се ражда фалшивата увереност“.

Проф. Мутафчийски апелира българите да бъдат особено внимателни и да помнят, че „нищо не е свършило“. Същия призив отправиха и здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов и доц. Ангел Кунчев.

“Вчера си говорих с мой приятел, който не вярваше в коронавируса, но загуби приятел и повярва,“, сподели проф. Ангелов. 

avatar