“Шел”не откри нефт и газ при първи сондаж на юг от Бургас

“Шел”не откри нефт и газ при първи сондаж на юг от Бургас

СПОДЕЛИ
Coндиpaнeтo, чиятo цeл e дa oтĸpиe зaлeжи нa пeтpoл и пpиpoдeн гaз, щe ce извъpши в блoĸ "Xaн Kyбpaт", ĸoйтo e paзпoлoжeн нa 80 ĸм oт бpeгa и нa 120 ĸм oт Бypгac .

Първият проучвателен сондаж на “Шел” на около 80 км южно от Бургас не откри нищо ценно. Това става ясно от отчета за второто тримесечие на “Уудсайд петролеум” (Woodside Petroleum), ”,съобщи Mediapool.

„В резервоарите, които ни интересуваха, бяха открити хидрокарбонати, но те не са подходящи за тьрговски цели. Сондажът е запечатан .Извършват се последващи проучвания за предприемане на бъдещи действия в блока”, пише в отчета на австралийската „Уудсайд Енерджи”, която притежава 30% от дружеството, извършващо проучвателните сондажи.

Сондирането беше извършено на 80 км от брега и на 120 км от Бургас в дълбоководната зона от 1200 до 1500 метра на Черно море.

 „Дори и сондажът да се окаже неуспешен, това не означава, че няма да направим втори или трети – за оценка на получените резултати”, каза при старта на сондажа представители на She11. Тогава от компанията коментираха, че в световен мащаб при проучването на неизследвани досега терени, какъвто е„Хан Кубрат”, шансът за откритие на въглеводороди е 1:5.

Коментари

avatar