Северна Корея взриви офиса за връзка с Южна Корея

Северна Корея взриви офиса за връзка с Южна Корея

СПОДЕЛИ

Северна Корея взриви съвместното бюро за връзка с Юга в пограничния град Кесонг, заявиха корейски служители, на които се позова Би Би Си.

По този начин Пхенян изпълни заплахата си, дадена през уикенда, да извърши “решително действие” срещу врага в следващите дни (виж по-долу).

Двете държави създадоха съвместната служба след разговори между лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и президента на Южна Корея Мун Дже-ин.

Министерството на обединението на Южна Корея потвърди, че в 14:49 часа местно време е имало експлозия в службата за връзка.

Взривеният офис, който е на територията на Северна Корея, е празен от януари заради въведените ограничителни мерки против разпространението на новия коронавирус.

Часове по-рано Пхенян заплаши Южна Корея с военни действия. Генералният щаб на Корейската народна армия заяви, че проучва план за действие, предвиждащ “да прати отново армейски сили в зоните, демилитаризирани по силата на споразумение между двете страни, да превърне фронтовата линия в крепост и да повиши още повече военната бдителност към Юга”. От изявлението не е ясно за кои зони точно става въпрос, но Кесонг е такава зона.

Пхенян предупреди, че ще предприеме действия, ако Югът продължава да изпраща пропагандни листовки, съобщи днес севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Напрежението отново ескалира, след като групи от избягали севернокорейци и южнокорейски активисти пуснаха от въздуха над Северна Корея около 50 000 пропагандни листовки. Пхенян призова Сеул да вземе мерки срещу кампанията с листовките, в които се критикуват севернокорейския лидер Ким Чен-ун и нарушенията на човешките права.

През уикенда сестрата на севернокорейския лидер Ким Йо-чен заплаши да разруши офиса в една “трагична сцена”.

Ким Йо-чен, която неофициално е сред водещите помощници на брат си, отправи предупреждението в изявление, публикувано от държавната Корейска централна телеграфна агенция. “Упражнявайки властта, дадена ми от Върховния лидер, нашата Партия и държавата, дадох инструкции на отдела, натоварен с отношенията с врага, да извърши решително следващото действие”, заяви тя.

На свой ред, като част от усилията за подобряване на отношенията със северната съседка, администрацията на президента Мун Дже-ин се опита да разубеди избягалите от КНДР да изпращат ориз и пропагандни материали. Местни активисти се оплакаха от натиск да избягват критики срещу Северна Корея.

“Насилственото унищожаване на бюрото за връзка в Кесонг е символичен удар по междукорейското помирение и сътрудничество”, заяви Лейф-Ерик Ийсли, професор от университета Ewha в Сеул, цитиран от Би Би Си.

avatar