Създават електронен регистър на имунизациите

Създават електронен регистър на имунизациите

СПОДЕЛИ

Въвеждането на единен електронен регистър на ваксините в България ще предотврати проблеми от типа на тези, които имахме с инфекцията от морбили. Той ще улесни работата не само на личните лекари, но и на държавната администрация в здравеопазването. Това каза в пред радио „Фокус“ председателят на Районната колегия на БЛС във Велико Търново д-р Христо Димитров. Той уточни, че има уверение от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, че такъв ще бъде създаден до края на годината.

„Ние искаме чисто технологично и организационно нещата да се случват много по-лесно и за пациентите, и за лекарите. Освен това известяването на пациентите за това с какво и кога трябва да се имунизират не трябва да е отговорност само на лекарите, а и на Министерството и на РЗИ“, обясни д-р Димитров.

Той допълни, че единната система ще улесни и контрола – ще се знае в реално време колко имунизации са направени, колко предстоят, какви са сроковете на годност на препаратите.

Във връзка с готвените промени в имунизационния календар лекарят коментира, че БЛС все още няма единна позиция за становището си. Водят се разговори дали повторните БЦЖ и Манту ваксини трябва да отпаднат за 11-годишните.

avatar