САЩ, Япония и Филипините предизвикват Китай с учения в Южнокитайско море/ВИДЕО/

САЩ, Япония и Филипините предизвикват Китай с учения в Южнокитайско море/ВИДЕО/

СПОДЕЛИ

Американската ударна група, водена от самолетоносача USS Theodore Roosevelt, е влязла в Южнокитайско море, съобщиха американските военни в неделя, в момент, когато напрежението между Китай и Тайван предизвика безпокойство във Вашингтон, съобщава „Ройтерс“.

Американското индо-тихоокеанско командване заяви в изявление, че ударната група е влязла в Южнокитайско море в събота, същия ден Тайван съобщава за голямо нахлуване на китайски бомбардировачи и бойни самолети в своята зона за идентификация на ПВО в близост до островите Пратас.

Американската армия заяви, че ударната група ще провежда рутинни операции, „за да осигури свобода на моретата, да изгради партньорства, които насърчават морската сигурност“.

Съобщението е само няколко дни след като Джо Байдън положи клетва като президент на САЩ.

Самолетоносачът „Теодор Рузвелт“ е придружен от ракетния крайцер от клас Тикондерога USS Bunker Hill и от разрушителите от клас Arleigh Burke – USS Russell и USS John Finn, се казва в изявлението на САЩ.

Изпращането на ударната група се разглежда като послание към Китай след встъпването в длъжност на Байдън, съобщават медиите в Япония.

Китай претендира за почти цялото стратегическо Южнокитайско море, като Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам имат контрапретенции към части от морския регион.

Южно-китайско море има стратегическо значение за световното мореплаване и сигурността в Далечния изток. По различни изчисления, в района има значителни залежи на петрол и газ, а стоки за над 5 трлн. долара преминават през него всяка година.

Всички страни, които граничат с Южнокитайско море имат териториални претенции, които често се припокриват. Китай счита, че има историческо право да контролира 90% от акваторията на Морето. През последните няколко години, Пекин активно укрепва и разширява острови, архипелази и скали, в опит да засили своето влияние. На отвоюваната земя, Китай изгради самолетни писти и радарни станции, които са разположени на хиляди километри навътре в Морето.

avatar